sâmbătă, 2 aprilie 2016

Cu câte puncte începe Metalul Reşiţa play-out-ul. Explicaţia FRF şi cum s-a evitat o situaţie fără precedent în fotbalul românesc

De desfiinţarea echipelor FC Bihor Oradea şi FC Caransebeş va profita cel mai mult Metalul Reşiţa la finalul sezonului regulat. Gruparea condusă de Cătălin Rufă ocupă o poziţie retrogradabilă direct în acest moment, a 13-a, însă poate participa în play-out în locul falimentarei FC Bihor, care şi în această clipă are mai multe puncte decât bănăţenii (13). Aflată la -5 puncte în clasament, datorită acumulării a 15 puncte de penalizare, suporterii şi conducătorii altor cluburi rivale s-au întrebat cum va începe oare Metalul play-out-ul şi câte puncte vor avea în dreptul liniei de clasament.
Liga2.ro a cerut un răspuns Federaţiei Române de Fotbal în această privinţă şi a aflat că Metalul Reşiţa va începe play-out-ul cu atâtea puncte cu câte va rămâne după ce i se vor scădea rezultatele înregistrate cu FC Bihor şi FC Caransebeş. Bănăţenilor nu li se vor împărţi apoi puncte în două, aşa cum se va proceda în cazul celorlalte echipe din campionat. Motivul este explicat de unul dintre reprezentanţii Departamentului de Competiţii al FRF: "Conform articolului 29, punctul 3 din Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice, înjumătăţirea punctelor se referă doar la punctele obţinute pe teren. Nu se specifică nimic de echipele care sunt pe minus în clasament. Deci, Metalul Reşiţa va începe play-out-ul cu atâtea puncte câte are în momentul în care termină returul sezonului regular, ea fiind în acel moment pe minus".
Astfel, cum Metalul Reşiţa a acumulat până înaintea ultimei etape a returului sezonului regulat doar 10 puncte pe teren, dintre care şase în urma victoriilor la "masa verde" cu cele două echipe desfiinţate, deci va rămâne doar cu 4, iar la Comisii a pierdut 15, bănăţenii vor începe play-out-ul cu -11 puncte. În cel mai bun caz, ar putea începe cu -8 dacă ar câştiga sâmbătă meciul cu CS Mioveni, însă e greu de crezut că vor obţine măcar un punct, având în vedere că argeşenii au nevoie disperată de acea victorie pentru a pătrunde în play-off. Rosso-nerii nu vor avea în această situaţie nicio şansă să se salveze de la retrogradare.
Prin această decizie, s-a evitat o situaţie penibilă, una care probabil nu s-a mai petrecut în campionatele de fotbal din România. În situaţia în care s-ar fi decis ca punctele rămase Metalului după scăderea celor patru rezultate obţinute cu FC Bihor şi FC Caransebeş, -11 la număr, să fie şi ele împărţite în două, Reşiţa ar fi ajuns astfel la -5 în clasament, adică ar fi stat mult mai bine şi, să spunem, ar fi avut mai multe şase de a se salva de la retrogradare (-11 / 2 = -5,5, adică -5 prin rotungirea cu 0,5).
Prezenţa Metalului în play-out, contestată de primarul din Tărlungeni
Participarea Metalului în play-out nu este dorită însă de toată lumea. Primarul din Tărlungeni, Iosif Kiss, care este şi preşedinte la Unirea, nu vrea ca reşiţenii să continue în campionat, după meciul direct din etapa a 23-a făcând nişte declaraţii suspecte. ”Am dominat meciul, dar golul a picat foarte greu. Cei de la Reşiţa se mobilizează foarte bine cu noi. În tur, au adus cinci jucători înainte de a juca noi la ei. Nu ştiu ce va fi cu Reşiţa în play-out. Din punct de vedere sportiv, ei sunt retrogradaţi. Pică locurile 13 şi 14, iar pe 12 e Bihorul, nu Reşiţa. Ei pot face anumite jocuri, să ia bani de la alţii, că ei oricum pică. Eu zic că nu e corect ca Reşiţa să mai joace. Nu ştiu ce se va întâmpla cu sistemul competiţional, dar mă gândesc că nu au cum să schimbe, va fi tot o singură serie”, a zis Iosif Kiss după meciul desfăşurat pe 19 martie şi pe care Unirea abia l-a câştigat cu 1-0. Ulterior, reşiţenii erau să le pună pierdică şi celor de la Gaz Metan, care abia au câştigat tot cu 1-0.
Declaraţia lui Iosif Kiss nu a fost pe placul principalului acţionar al Metalului, Cătălin Rufă, care a afirmat că nu va lăsa lucrurile aşa. “Voi discuta cu administratorul judiciar şi o să căutăm o variantă să-l dăm în judecată pe primarul de la Tărlungeni. E a nu ştiu câta oară când se leagă de Reşiţa şi nu văd motivul pentru care se leagă. Noi am jucat tot timpul corect, ne chinuim să terminăm campionatul, ne ducem crucea până la capăt şi vine unul şi spune că luăm bani de la alte echipe. Să luăm bani pentru ce? Că oricum pe noi ne-a bătut toată lumea. Să luăm bani să nu primim mai multe goluri sau ce? Chiar am să vorbesc şi cu Andrei Nicolescu, avocatul şi partenerul nostru, şi cu administratorul judiciar, să vedem dacă putem să-l dăm în judecată. Oricum, o să fac o adresă Federaţiei Române de Fotbal, vizavi de declaraţia aceasta, pentru că deja nu mai suport. E a nu ştiu câta oară când primarul de la Tărlungeni se leagă de Reşiţa. La un moment dat ştiu că era în discuţii cu Mihai Stepanescu să aducă echipa aici”, a declarat Cătălin Rufă pentru Express de Banat.
"Conform ROAF, Metalul Reşiţa poate opta să participe, pe locul Bihorului, în play-out. Dacă se retrage însă în perioada desfăşurării play-out-ului, va fi amendată cu o sumă consistentă, dar şi retrogradată în ultima categorie valorică", a comentat situaţia Metalului şi Auraş Braşoveanu, unul dintre reprezentanţii cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF.
Iată ce scrie în "Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice":
"Articolul 29 - Sistemul competiţional
3. Echipele calificate în play-off şi play-out vor începe faza a II-a a competiţiei cu jumătate din punctele obţinute în sezonul regular (sistemul belgian). În situaţia în care în sezonul regular s-a obţinut un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărţirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situaţia în care o echipă va obţine în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe faza a II-a cu 16 puncte).
În situaţia în care la finalul play-off-ului sau play-out-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ţinându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform art. 27"
.
Rezultate înregistrate de Metalul Reşiţa cu FC Bihor Oradea şi FC Caransebeş în acest sezon de Liga 2:
Etapa 5: Metalul Reşita - FC Caransebeş     0-2
Etapa 7: FC Bihor Oradea - Metalul Reşiţa     2-1
Etapa 18: FC Caransebeş - Metalul Reşiţa     0-3
Etapa 20: Metalul Reşiţa - FC Bihor Oradea     3-0

Cum s-ar intrat în play-off şi play-out în acest moment, cu o etapă înainte de finalul returului sezonului regulat:
play-off
1. Gaz Metan Mediaş        0    0    0    0    0-0    20 pct.
2. Chindia Târgovişte        0    0    0    0    0-0    20 (+0,5)
3. UTA Bătrâna Doamnă    0    0    0    0    0-0    18
4. FC Braşov            0    0    0    0    0-0    18 (+0,5)
5. CSM Râmnicu Vâlcea    0    0    0    0    0-0    17
6. FCM Baia Mare        0    0    0    0    0-0    17 (+0,5)
*locul 1 va promova direct în Liga 1 la finalul play-off-ului
**locul 2 va juca un baraj cu locul 2 din Seria I, iar câştigătoarea din dubla manşă va juca un nou baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1

play-out
1. Universitatea Cluj        0    0    0    0    0-0    16
2. CS Mioveni            0    0    0    0    0-0    15
3. Şoimii Pâncota        0    0    0    0    0-0    13
4. Olimpia Satu Mare    0    0    0    0    0-0    11 (+0,5)
5. Unirea Tărlungeni        0    0    0    0    0-0    9 (+0,5)
6. Metalul Reşiţa        0    0    0    0    0-0    -11
*locurile 1 şi 2 se vor salva de la retrogradare
**locul 3 va juca un baraj de menţinere în Liga 2 cu ocupanta locului 3 din Seria I
***locurile 4, 5 şi 6 vor retrograda în Liga 3
Articol scris de Marius ANGHEL
sursa :http://liga2.prosport.ro/