luni, 13 februarie 2012

ZAMBIA A CASTIGAT CUPA AFRICII PE NATIUNI LA FOTBAL !

Echipa de fotbal a Zambiei a furnizat cea mai mare surpriză din istoria Cupei Africii pe Națiuni. Echipa pregătită de francezul Herve Renard a rezistat 120 de minute în fața favoritei Coasta de Fildeș, câștigând competiția la lovituri de departajare (8-7).
Zambia a reușit astfel să triumfe după ce eliminase Senegal, în grupe, iar apoi Ghana, alte două favorite. Paradoxal, disputa dintre echipele cu cele mai bune linii ofensive la această ediție nu s-a soldat cu goluri în timpul regulamentar de joc.
Desfășurată pe ploaie, finala a început cu ocazia lui Sinkala, care a șutat cu piciorul drept după o combinație – Barry Copa a reușit o paradă salvatoare (min. 2). Coasta de Fildeș a avut posibilitatea de a închide meciul în minutul 70, când Drogba a irosit un penalty (el a mai ratat unul și în meciul cu Guineea Ecuatorială). De asemenea, ”elefanții” puteau să înscrie și în minutul 88, însă Gradel n-a reușit să trimită în poarta Zambiei. În cele două reprize de prelungire, finalistele au fost egale la ocazii de gol, Christopher (min. 95), respectiv Gervinho (min. 117) având bune oportunități de a marca. 
La loviturile de departajare, Drogba a reușit să transforme, însă Gervinho a ratat, iar Sunzu a înscris golul care a adus victoria și trofeul echipei sale. Zambia a câștigat pentru prima dată Cupa Africii, succedând Egiptului, care se impusese la precedentele trei ediții. Coasta de Fildeș, în schimb, pierde o nouă finală – în 2005, a fost întrecută tot de la 11 metri.
Au transformat: C. Katongo, Mayuka, Chansa, F. Katongo, Mweene, Sinkala, Chisamba, Sunzu, respectiv Tiote, Bony, Bamba, Gradel, Drogba, Tiene, Konan. Au ratat: Kalaba, respectiv Kolo Toure, Gervinho.  

suesa : adevarul.ro