miercuri, 18 mai 2011

Porto - Braga, finala de Liga Europa între echipe din oraşe despărţite de doar 47 de kilometri

Pentru a doua ediţie a Ligii Europa, cluburi din 53 de ţări s-au înscris la startul competiţiei, finala, programată miercuri la Dublin, urmând să se dispute între două echipe aflate în oraşe despărţite de doar 47 de kilometri.

Liga Europa, denumită în trecut Cupa UEFA, programează pentru a opta oară o finală între două echipe din aceeaşi ţară, de data aceasta distanţa dintre cele două oraşe de care aparţin echipele, FC Porto şi SC Braga, fiind cea mai mică din istoria competiţiei.
Meciul de la Dublin este şi prima finală de Europa League între echipe din Portugalia. În trecut, au mai fost programate patru finale deCupa UEFA între formaţii din Italia şi câte un ultim act între echipe din Anglia,Germania şi Spania.


Din punct de vedere al palmaresului şi al formei din acest sezon, finala de la Dublin o are ca mare favorită pe FC Porto, dar Braga, după ce a eliminat-o în semifinalele competiţiei pe o altă mare echipă a Portugaliei, Benfica Lisabona, speră să-şi încununeze cel mai bun sezon european cu un trofeu.
Palmaresul naţional şi internaţional al celor din Porto este net superior formaţiei din Braga. FC Porto a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986/1987 şi Liga Campionilor în 2002/2003, Cupa UEFA în 2002/2003, Supercupa Europei în 1987 şi Cupa Intercontinentală în 1987 şi 2004. Pe plan intern, Porto are în palmares 25 de titluri naţionale, 15 Cupe ale Portugaliei şi 17 Supercupe. De partea cealaltă, Sporting Braga, a câştigat Cupa UEFA Intertoto în 2008 şi o Cupă a Portugaliei în 1965/1966. În campionat, cea mai bună clasare a reuşit-o în sezonul 2009/2010, locul 2, mai reuşind de trei ori să ajungă în finala Cupei Portugaliei.
FC Porto a devenit în acest sezon doar a doua echipă din istoria Portugaliei care câştigă campionatul fără înfrângere, diferenţa însă faţă de locul al doilea, 21 de puncte distanţă de Benfica Lisabona, fiind cea mai mare din istorie. Porto a încheiat sezonul în Portugalia cu 27 de victorii şi trei rezultate de egalitate.
În acest sezon, FC Porto a reuşit deja de două ori să o învingă pe Bragaîn campionat, 3-2 pe teren propriu şi 2-0 în deplasare. Ultima victorie a celor din Braga în faţa lui Porto datează din 19 septembrie 2009, scor 1-0 pe teren propriu, în campionat. Porto are 92 de victorii în campionat contra lui Braga, 22 de egaluri şi 17 înfrângeri.
Sporting Braga a încheiat sezonul 2010/2011 pe poziţia a patra în campionatul Portugaliei, cu 46 de puncte, la 38 distanţă faţă de FC Porto.Braga s-a calificat astfel şi pentru ediţia viitoare a Ligii Europa. Cele două echipe s-au întâlnit de două ori şi în finala Cupei Portugaliei, de fiecare dată câştigătoarea fiind FC Porto: 1-0 în 1977 şi 3-1 în 1998.
FC Porto a ajuns în ultimul act al finalei Ligii Europa după un parcurs în care a fost învinsă de două ori, de Sevilla, în returul şaisprezecimilor, şi de Villareal, în a doua manşă a semifinalelor. Porto a trecut în play-off de Genk, cu 7-2 la general, a obţinut cinci victorii şi o remiză în grupa din care mai făceau parte Beşiktaş Istanbul, Austria Viena şi ŢSKA Sofia, iar până în finala competiţiei a mai depăşit pe Sevilla, ŢSKA Moscova,Spartak Moscova şi Villareal.
Sporting Braga a ajuns direct în şaisprezecimile Ligii Europa după ce a terminat pe poziţia a treia grupa de Liga Campionilor cu Şahtior Doneţk,Arsenal Londra şi Partizan Belgrad. În Liga Europa, Braga a trecut de Lech Poznan, Liverpool, Dinamo Kiev şi Benfica Lisabona. Cu doar trei victorii în această ediţie de Liga Europa, Braga a reuşit să se califice în finala competiţiei.
Andre Villas-Boas a fost numit antrenorul formaţiei FC Porto la începutul sezonului. El ar putea deveni cel mai tânăr antrenor care câştigă o finală a Ligii Europa, la 33 de ani. Villas-Boas a depăşit un record deţinut de Jose Mourinho, reuşind 36 de meciuri fără înfrângere în toate competiţiile cu FC Porto, actualul antrenor al formaţiei Real Madrid având 33 de meciuri fără eşec.
Domingos Paciencia este tehnicianul formaţiei Sporting Braga din iunie 2009. Fost atacant al FC Porto între 1987-1997 şi 1999-2001, Domingos Paciencia a fost golgheterul Portugaliei în 1996. Ca antrenor, el a mai pregătit Uniao Leiria şi Academica, la începutul carierei fiind tehnicianul echipelor de tineret şi de rezerve al FC Porto. În cazul unei victorii a formaţiei Sporting Braga, Domingos Paciência, va deveni primul antrenor care învinge o echipă pe care a reprezentat-o ca jucător în Cupa UEFA.
Dintre jucătorii reprezentativi ai FC Porto în acest sezon, atacantul Radamel Falcao s-a remarcat cu un record al Ligii Europa, marcând de 16 ori în competiţie. Columbianul, botezat după legendarul atacant brazilian Falcao, a marcat în total pentru Porto de 71 de ori în 84 de meciuri. Totuşi, jucătorul care are cea mai mare cotă de piaţă la Porto este atacantul brazilian Hulk. Pe numele său adevărat Givanildo Vieira de Souza, brazilianul a primit porecla "Hulk" datorită asemănării cu actorul Lou Ferrigno care l-a interpretat pe eroul de benzi desenate. Hulk are o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro. La FC Porto evoluează şi Cristian Săpunaru, care continuă astfel tradiţia ultimilor trei ani cu fundaşi români în finalele europene. Cristian Chivu a câştigat Liga Campionilorsezonul trecut cu Internazionale Milano după o finală cu Bayern Munchen, iar Răzvan Raţ a cucerit Cupa UEFA cu Şahtior Doneţk, trecând în ultimul act de Werder Bremen.
Braga are în componenţă doi jucători care n-au ratat niciun minut pe teren de când echipa a trecut în Liga Europa, portarul brazilian Artur şi fundaşul portughez Silvio. Alţi cinci jucători au fost prezenţi la fiecare meci al formaţiei antrenate de Domingos Paciencia: Mossoro, Leandro Salino, Alan, Hugo Viana şi Lima. Atacantul Alan are în palmares şi două titluri de campion şi o Cupă a portugaliei cu FC Porto, între 2005 şi 2007.
FC Porto, echipa probabilă: Helton - Săpunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela. Antrenor: Andre Villas-Boas.
Sporting Braga, echipa probabilă: Artur - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Viana - Lima, Meyong. Antrenor: Domingos Paciencia.
Finala Ligii Europa va fi condusă de o brigadă de arbitri din Spania, avându-l la centru pe Carlos Velasco Carballo. El va fi ajutat de asistenţii Roberto Alonso Fernandez şi Jesus Calvo Guadamuro, de asistenţii suplimentari Carlos Clos Gomez şi Antonio Rubinos Perez şi de arbitrul David Fernandez Borbalan.
Finala Ligii Europa dintre FC Porto şi Sporting Braga se va disputa azi ( miercuri ) , la Dublin, pe Aviva Stadium (Lansdowne Road), cu o capacitate de 51.700 de spectatori, de la ora 21.45, şi va fi transmisă în direct de Pro TV.
sursa : sport365