FC Timişoara nu a primit licenţa pentru datorii la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi, în timp ce Gloria Bistriţa pentru datorii la buget.
Cele două cluburi au primit licenţa din partea comisiei de primă instanţă, dar directorul de licenţiere din cadrul FRF a făcut apel. Potrivit lui Duru,Craiova nu a primit licenţa "din cauza datoriilor restante către angajaţi şi bugetul statului şi pentru încălcarea articolului 11 privind calitatea de membru afiliat la FRF" şi a făcut apel la această decize.
Duru a explicat că a făcut apel la decizia comisiei de primă instanţă deoarece FC Timişoara nu a prezentat un document de la organul fiscal competent din care să rezulte compensarea datoriilor către bugetul de stat.
"Prin divizarea parţială a clubului şi desprinderea din patrimoniu acestuia a obligaţiilor financiare restante la bugetul consolidat al statului la data de 31 decembrie 2010 în scopul compensării acestora cu TVA de recuperat, creanţă divizată din patrimoniul BkP Management&Invest Grup SA, iar din cele două divizări alcătuindu-se o nouă societate BkP&Faber SA, clubul trebuia să dovedească că datoriile financiare restante la 31 dec 2010 către bugetul consolidat al statului nu mai sunt restante prin compensare în cazul noii societăţii BkP&Faber SA la termenul limită 31 martie 2011. Decizia de exceptare a UEFA din data de 6 mai 2011 este de acceptare cu condiţia ca documentele justificative prezentate de soliciatntul de licenţă să arate că s-a efectuat compensarea până la 31 martie 2011. Decizia de compensare sau nota de compensare emisă de organul fiscal competent nu a fost prezentată de FC Timişoara", a explicat Duru.
Potrivit dircetorului de licenţiere, FC Timişoara nu a putut face dovada unui acord cu clubul Benfica Lisabona de amânarea a unei datorii din cadrul transferului fundaşului Laszlo Spesi.
"De asemenea litigiul deschis de FC Timişoara împotriva clubului Benfica Lisabona în legătură cu transferul jucătorului Laszlo Sepsi de la Benfica Lisabona la Timişoara a fost iniţiat numai cu scopul de a se eluda termenul de 31 martrie 2011 pentru a se câştiga timp şi a se înregistra ca nerestantă datoria către acest club, fapt dovedit că a fost declarat la o comisie a FRF care nu este competentă să judece un transfer internaţional de jucători şi a unui draft de acord de amânare la plată cu clubul Benfica Lisabona datat mai 2001 care nu a fost semnat de clubul Benfica, ci doar de Timişoara. În aceste condiţii, noi - eu şi expertul finaciar - am stabilit că sunt motive pentru a apela decizia comisiei de primă instanţă privid acordarea licenţei clubului FC Timişoara", a mai spus Duru.
Gloria nu a primit licenţa tot din cauza datoriilor la bugetul de stat. "În cazul clubului Gloria Bistriţa, litigiul deschis de club împotriva organului fiscal competent a fost făcut în scopul de a se înregistra ca nerestantă datoria către stat, deoarece clubul contestă datoria întreagă, deşi o parte din această sumă fusese achitată până la 31 martie 2011. Noi am considerat că şi în acest caz comisia de primă instanţă nu a respectat regulamentul de licenţiere", a adăugat oficialul FRF.
Conform unor surse din cadrul FRF, FC Timişoara şi Gloria Bistriţa ar putea rămâne în prima ligă dacă membrii Comitetului Executiv al FRF, care au atribuţii în acest sens, vor acorda o excepţie, însă timişorenii nu vor putea participa în cupele europene.
În schimb, cluburile Oţelul Galaţi, FC Vaslui, Rapid, Steaua, Dinamo, Astra Ploieşti, FC Braşov, Pandurii Târgu Jiu, Gaz Metan Mediaş, Sportul Studenţesc, FCM Târgu Mureş şi CFR Cluj au primit licenţa pentru Liga I.
Victoria Brăneşti, care nu a făcut apel, nu a primit licenţa, în timp ce Unirea Urziceni nu a depus dosarul de licenţiere. Ambele echipe şi Universitatea Craiova erau deja retrogradate în urma locurilor ocupate la finalul Ligii I.
sursa : Mediafax