luni, 22 noiembrie 2010

CRONICA PARTIDEI VOINTA RACASDIA - SEMENICUL VALIUG 1 - 2 ( 1 - 1 )

Teren „Vointa” din Racasdia
21.11.2010, ora 11
Cer insorit, vant in rafale scurte
Teren foarte bun
Spectatori: aprox. 100

Echipa noastra s-a deplasat la Racasdia pentru intalnirea cu echipa locala „Vointa”, cu dorinta de a-si consolida avantajul din fruntea clasamentului, mai ales ca intalneam una din formatiile cu pretentii ale seriei.
Partida a inceput cu gazdele la carma jocului, care au atacat insistent poarta noastra si au legat mai bine jocul, obligand-i pe fundasii nostri la interventii hotarate si lansari „din prima, pentru a evita pressing-ul atacantilor locali. Dupa cateva raiduri scurte ale atacantilor nostri, care cu putina atentie puteau sa ne aduca golul mult dorit, la un corner de pe partea dreapta, mingea e trimisa inalt, la coltul scurt, unde portarul nostru are o interventie ciudata si o respinge in vinclul propriei porti. Alb-violetii nostri isi revin repede din soc, constienti ca nu e timp de reprosuri sau lamentari, si egaleaza la una din incursiunile „fulger” ale atacantilor nostri, prin Horea Marisescu, care a lobat superb mingea peste portarul advers, dupa o pasa printre 2 fundasi a lui Adi Birleanu .
Cu scorul de 1-1 se incheie prima repriza, dar la reluare gazdele intra hotarate sa forteze victoria. Presiunea devine din ce in ce mai mare, localnicii combina din ce in ce mai mult si isi creaza ocazii, dar fundasii si portarul nostru isi fac datoria, chiar daca au si unele ezitari. Pe fondul acestei dominari, Adi Ferenczik il lanseaza din nou pe Horea Marisescu, care dupa o cursa rapida trimite pe langa portarul gazdelor, iesit la blocaj si face inutil plonjonul acestuia. Din momentul acesta, gazdele incep sa arate ca-si doresc victoria sau macar egalarea, prin orice mijloace. Acesta e si motivul pentru care orice decizie a arbitrului impotriva lor e contestata atat de jucatorii echipati in alb-verde, cat si de public.
Trebuie sa mentionam faptul ca brigada de arbitri a condus intr-o maniera foarte corecta, hotarata si curajoasa, refuzand sa cedeze presiunii gazdelor. Mai mult decat atat, la un sut din careul nostru, Seba Traia a respins mingea in fata, de unde a fost trimisa in poarta noastra de un jucator al echipei Vointa. Bucuria acestora s-a transformat in indignare dupa ce asistentul a ramas ferm pe pozitie, indicand off-side, semnalizare validata de central. A fost scanteia care a inflamat spiritele, din momentul respectiv avand ocazia sa vedem un spectacol de toata jena, cu intrari dure la jucatorii nostri si discutii interminabile cu centralul, din partea gazdelor. Totusi, acesta nu s-a lasat deloc intimidat nici de acestia si nici de amenintarile publicului, si a aratat 2 cartonase rosii jucatorilor gazda, in urma unor atacuri grosolane, care ne-au amintit de vremuri pe care le credeam demult apuse. Este pacat ca unii jucatori, chiar talentati, asa cum am vazut duminica in echipa adversa, nu pot concepe faptul ca o echipa trebuie sa castige exclusiv prin mijloace regulamentare. Acesta este, de fapt, spiritul competitiei, mai ales la acest nivel unde nu se poate vorbi de recompense mari - materiale sau morale.
Nu trebuie sa uitam, insa, nici unele minusuri ale echipei noastre, mai vechi sau mai noi: lipsa unui mijlocas la inchidere care sa suplineasca absenta lui Iulian Muntean, refuzul unor jucatori de a face ambele faze, in unele momente ale meciului, precum si unele stangacii de ordin practic si teoretic ce apar in momente de presiune, la unii jucatori. Chiar daca, luati unul cate unul, jucatorii nostri formeaza -probabil- cel mai valoros lot din aceasta serie, trebuie sa fie constienti ca mai trebuie indeplinite multe conditii pentru ca si echipa sa demonstreze ca este una cu adevarat valoroasa, omogena. Momentan, ne bucuram ca suntem in fruntea clasamentului, ca vedem fotbal de calitate la Valiug si peste tot unde ne deplasam cu echipa, dar trebuie sa avem inteligenta de a ne identifica greselile si barbatia de a le recunoaste, dupa care sa procedam in asa fel incat jocul nostru sa creasca de la o etapa la alta. Spun asta pentru ca in penultimul meci am avut mari emotii in obtinerea victoriei, iar in cel de la Racasdia, fara cele doua „sarje” fericite ale lui Marisescu, probabil ca nu am fi castigat cele trei puncte.
La capitolul „plusuri”, tin neaparat sa mentionez evolutia excelenta a lui Gabi Dumitru, care in final nici nu realiza cat de util a fost echipei, mai ales la deposedari, felul in care s-a descurcat Catalin Petrisor pe un post cu care nu e obisnuit, pragmatismul lui Horea, din nou, tehnicitatea lui Bebe Craciunescu, care a tinut in final sa mai insire pe jos cativa adversari mai „hotarati”, precum si clarviziunea lui Adi Birleanu, autorul unor pase si lansari foarte utile. Silviu Parvan, atat cat a jucat a evoluat curajos, desi a devenit repede tinta atacurilor de „full contact” ale adversarilor, demonstrand ca avem si o banca de rezerve valoroasa. Bineinteles ca merita laudata si taria de caracter a baietilor nostri, care au reusit sa intoarca rezultatul de 0-1 in conditiile unui meci greu, in deplasare la o echipa cu destui jucatori tineri si talentati, dar nervosi si duri chiar, pe final.


Urmeaza o etapa in care ar fi trebuit sa jucam la Valiug cu Oesiana, dar asta nu inseamna ca nu putem profita de aceasta pauza pentru a programa un antrenament, un joc – scoala sau un amical. Ar fi un prilej pentru antrenorul Daniel Anghel de a mai corecta unele lucruri, de a imbunatati colaborarea intre linii si, de ce nu, de a vedea la lucru tot lotul disponibil; ma gandesc in primul rand la a-l incerca pe Razvan Celoiu ca mijlocas defensiv, pentru ca duminica nu ne-a prea reusit tentativa de a-l folosi pe Bebe pe acest post, el fiind un jucator cu calitati mai mult ofensive ce are randament mai mult in faza de creatie.
Sa nu uitam ca se apropie ultima etapa a returului, ca ne asteapta un meci greu la Carasova, in care trebuie sa castigam mai relaxat, asa cum ii sta bine unui lider ce se respecta.
Iar daca vom aduce si de acolo trei puncte, vom avea timp suficient pentru a ne odihni pana la primavara, in fotoliile de campioni de toamna.
Cronica realizata de Iulius Rosca