joi, 18 iunie 2015

Preţul succesului. Cluburile trebuie să plătească salarii de peste 200 de milioane € pentru a câştiga UCL

Cluburile care ţintesc cucerirea trofeului UEFA Champion Leaguetrebuie să plătească salarii de cel puţin 200 de milioane de euro anual, arată rezultatele unui studiu realizat de divizia sport a celebrei companii americane KPMG.
De fiecare dată în ultimele patru sezoane ale competiţiei, trofeul a fost câştigat de echipe care au avut un plafon salarial ce depăşea 200 de milioane de euro. Seria a fost deschisă de Chelsea (205 milioane) şi continuată de Bayern Munchen (204 milioane), Real Madrid (270 de milioane) şi FC Barcelona (248 de milioane).
În cele patru cazuri, finalistele plăteau salarii totale de sub 200 de milioane: Bayern Munchen (167 de milioane), Borussia Dortmund (106 milioane), Atletico Madrid (113 milioane) şi Juventus (184 de milioane).
Bayern Munchen este, probabil, cel mai bun exemplu în sprijinul rezultatelor studiului realizat de KPMG. Bavarezii au fost finalişti în sezonul 2011/12, când plafonul salarial era de 167 de milioane de euro, pentru ca în stagiunea următoare, când salariile totale plătite de club au depăşit 200 de milioane de euro, să reuşească să cucerească trofeul.
În acelaşi timp, compania americană arată că pentru succesul pe plan intern, plafonul salarial nu este atât de important. În sprijinul acestei afirmaţii vin titlurile câştigate de Montpellier (2012), Borussia Dortmund (2012) sau Atletico Madrid (2014).
Un special este cel al lui Juventus, care a dominat autoritar Serie A în ultimii patru ani fără a plăti vreodată salarii de peste 200 de milioane de euro, însă acest lucru s-a întâmplat într-o ligă în care austeritatea a devenit cuvântul de ordine.