duminică, 11 iulie 2010

OLANDA - SPANIA , DE LA 21.30 IN FINALA WORLD CUP 2010 :

Africa de Sud va incorona duminica seara o noua stapana a lumii. Dupa 80 de ani de istorie a Cupei Mondiale, finala va fi privata pentru prima data de prezenta Braziliei, Argentinei, Italiei sau a Germaniei, si in schimb va alatura doua echipe pentru care trofeul mondial a fost pana acum doar un vis frumos.



Invingatoarea din finala de pe Soccer City Stadium (Johannesburg), Olanda sau Spania, va deveni duminica cea de-a opta natiune care ridica trofeul Cupei Mondiale, dupa Uruguay, Italia, Franta, Brazilia, Argentina, Germania (de Vest) si Anglia.


Finala CM 2010: Olanda - Spania (ora 21:30)
Cele doua echipe s-au mai intalnit de noua ori (fiecare a castigat de patru ori, o singura partida intre cele doua incheiandu-se la egalitate), insa nu s-au mai infruntat niciodata la CM sau Euro.
Wesley Sneijder (Olanda): "Nu le vom permite spaniolilor sa ne invinga chiar acum".


Olanda a disputat doua finale consecutive la Mondial, in 1974 si 1978, dar de fiecare data i-a scapat trofeul printre degete, fiind invinsa de Germania de Vest (1-2), respectiv Argentina (1-3 dupa prelungiri). Echipa lui Bert van Marwijk e neinvinsa de 25 de meciuri si in cazul unei victorii in fata Spaniei va deveni a doua selectionata care nu pierde niciun meci atat in preliminarii, cat si la turneul final, dupa Brazilia in 1970. Olandezii sunt pe locul al doilea la capitolul "atac", reusind sa inscrie 12 goluri la turneul final din Africa de Sud.
Carlos Marchena (Spania): "Istoria fotbalului ne datoreaza acest trofeu. Am trait momente minunate, dar si cateva dezamagiri incredibile. Poate este timpul sa inlocuim acele amintiri amare".
Binecunoscuta pentru impresionantul joc de pase, Spania este pentru prima data intr-o finala de Cupa Mondiala. Pana in 2010, cea mai buna clasare a ibericilor a fost un loc patru, la Mondialul din 1950. Spania si-a "ametit" adversarii cu tiki-taka (3.387 pase in cele sase meciuri de la Mondialul din Africa de Sud) si a reusit sa treaca in semifinale de Germania. Ibericii au o serie de victorii impresionante: din ultimele 54 de meciuri disputate, Spania a pierdut doar doua si a remizat in alte doua.
Wesley Sneijder si David Villa se vor infrunta duminica pentru titlul de golgeter al Cupei Mondiale din Africa de Sud, fiecare din cei doi jucatori inscriind cate cinci goluri.